I september förra året påbörjade jag den novellsamling som jag nu arbetar på. Jag la då mitt romanprojekt, som jag arbetat på senaste året, på hyllan. Men bara för en tid. De båda handlar om ett och samma bostadsområde, ett helt vanligt svenskt bostadsområde någonstans i Sverige. Jag har utgått från beteenden och samhällsfenomen som intresserar mig och sedan hämningslöst hittat på alltsammans. Skapat karaktärer, familjer, föreningar, intressen och annat såsom det passar mig. Anledningen till att jag lämnade romanen var att där ryms inte allt som finns i mitt huvud och vill bli skrivna. Det gör det förhoppningsvis (!) inte i novellsamlingen heller men här kan jag göra nedslag i flera familjer och hitta på olika öden som skapar ett bostadsområde. Allt är fiktion men för den skull har jag inte övergivit verkligheten. Detta är samtidsprosa, det händer bland oss.

När jag började med romanprojektet insåg jag ganska snart att det var absolut nödvändigt att ha någon form av plan över mitt bostadsområde. Så jag skred till verket och ritade hur husen ligger, lekparker, gångvägar och garage. Skrev in karaktärernas namn på kartan där de bor i området. Sedan blev det äkta makar och barn. Det funkade bra för den textmängd jag hade och så länge jag hade en överblick och kontinuerlig kontakt med texten. I novellsamlingen dyker det upp nya karaktärer som ska bo någonstans och de har barn, män och svärmödrar. Det är en mängd olika hårfärger och hobbys. Jag inser att inte alla är viktiga att hålla reda på men många är det för att senare kunna följa upp det i romanen. Jag har därför påbörjat ett personregister över karaktärerna som beskriver hur de ser ut, beter sig och vad de gör och tycker om. Riktigt roligt – det skapar kontakt med karaktärerna på ett helt nytt sätt och det är mycket enkelt att ta reda på viktig information om de när jag behöver det. Utan att behöva börja leta i tidigare skriven text.

En annan sak jag provat är att skriva synopsis, en plan. Jag tycker om att låta saker hända under mina fingrar på tangentbordet och överraskas av vad karaktärerna säger och hittar på. Ofta blir det annat än jag tänkt mig. Jag har för romanprojektet tillåtit mig att vara fri och ha en ganska vag bild om vad som ska hända. Jag känner mig säker på (och sugen!) på att jag kommer att utarbeta en synopsis innan jag fortsätter mitt romanprojekt. ”Lagom” detaljerad och jag ska vara tillåtande mot ändringar som en vägledning för mig i mitt arbete. Jag har provat på den novell jag nu skriver på. Jag märker att det blir mycket enklare att skriva fokuserat när jag vet vad varje avsnitt ska leda till för att jag ska hamna rätt i slutet. Jag inser snabbare när jag är på villovägar. Med öppna ögon och sidoseende så kan jag också välja att ändra mig när jag ser ett sidospår som kan vara mer intressant.

Använder du planer för ditt skrivande, liv eller annat?

Läs  mer om hur en synopsis liknar planer och målsättning för olika livsmål på kreationslotsen.se.

/Jeanette