En lovsång till ogräset – ack du sköna ogräs!

 

Jag behöver inte gå långt för att få utlopp för min kreativitet. Jag tar kameran i handen och går utanför dörren. I vår trädgård finns det så mycket vackert. Jag tror bestämt att det kallas ogräs. Ogräs är sådant som växer där det inte önskas. Jag vill varna för att känsliga läsare kan bli upprörda när jag nu visar upp vår trädgård som sköts med… ja vi kan kalla det kärlek på distans. Jag försökte få maken att bifalla mitt ”vi kan inte klippa den här skatten”. Det gick så där. Han fotar landskap och aktivitet som fotboll – är inte så intresserad av att ligga på mage eller rygg i gräset för att föreviga blommor och bin. Trots allt har vi båda någon form av idé om att det ska finnas någon ordning men en sån idé kan ju se hur olika ut som helst! Det vi har kommit överens om är att vi kan bestämma vad som är önskat och inte. Ju mer som är önskat – ju mindre ogräs alltså! Tycker det är en härligt befriande regel. Nu vill jag dela med mig av vad jag kan hitta i min trädgård och som jag genom kameran förvandlar till något önskat.

 

Vissa växter verkar oftare vara mindre önskade än andra. Jag tänker på Maskrosorna t ex. Men titta så vackra de är. Faktiskt ännu vackrare i det här senare skedet.

 

Ogräs maskros kreativitet trädgård

Foto: Jeanette Niemi

 

ogräs maskros trädgård kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Ogräs maskros trädgård Kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Gula maskrosor har vi inga kvar men däremot ett par andra fina färgrika lockelser. Den här är väl släkt på något vis? Jag vet inte men en sådan skönhet. Den är lite lurig också. I starkt solsken drar den ihop sig så det gäller att ta tillfället i akt när den är på humör.

 

Ogräs trädgård kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Lupiner är ju också fantastiska. Tänk hur kan det bli så här. Så invecklat och så rätt.

 

Ogräs trädgård lupiner kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Ogräs lupinblad trädgård kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Apropå att växa där man inte ska så är det ju verkligen anmärkningsvärt hur små sköna ting liksom struntar i vilka krassa levnadsförhållanden en plats som stenbeläggning har. De tar för sig, tränger sig in och förför. Kanske känner den på sig att den verkligen står ut mot stenens grå och hårda yta.

 

Ogräs pense trädgård kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Ogräs trädgård kreativitet mossa

Foto: Jeanette Niemi

 

Även sådant som är ätbart blommar ibland. Nä, jag vet. Det är inte meningen man ska hålla efter det där. Men de får vara kvar, se själv varför.

 

Ogräs gräslök kreativitet trädgård

Foto: Jeanette Niemi

 

Ogräs rabarber trädgård kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Men andra ska först förföra med sina vita blommor för att senare förföra med söta och röda bär.

 

Ogräs kreativitet trädgård smultron

Foto: Jeanette Niemi

 

Blåklinten betraktas ofta som ogräs. I vår trädgård finns den inte och det tycker jag helt klart är fel. Färgerna magiska, sirligheten fenomenal och den väcker så mycket inspiration hos så många. Den här fångade jag på en promenad i helgen.

 

 

Ogräs blåklint kreativitet trädgård

Foto: Jeanette Niemi

 

Ogräs kreativitet blåklint trädgård

Foto: Jeanette Niemi

 

Ogräs blåklint trädgård kreativitet

Foto: Jeanette Niemi

 

Vi har faktiskt ett par saker som växer där vi tänkt också. Eller i alla fall på den plats där de som ägde huset före oss har tänkt att den ska växa. Vi klipper, försöker tämja. Tack och lov lyckas vi inte och vår syrénhäck är frodig och blomrik.

 

Ogräs kreativitet trädgård syren

Foto: Jeanette Niemi

 

Den skarpögde har noterat att även några av trädgårdens små djur finns med på några av bilderna. Här är en som njuter av att det finns mycket att röra sig i och äta av i vår trädgård.

 

Ogräs kreativitet snigel trädgård

Foto: Jeanette Niemi

 

Vad är unikt med din trädgård? Berätta!

 

Önskar dig en skön utesommar!

/Jeanette