Mitt kreativa skrivande på resa

Arbetsplats

Foto: Jeanette Niemi

Skrivande och resande passar bra ihop i mitt liv. Två saker jag älskar smälter ihop och blir en. Att möta nya platser, människor och kulturer är inspirerande och ger mig nya tankar och idéer. Det är lättare att ifrågasätta mina egna föreställningar i mötet med det som är annorlunda. Det som jag inte är van vid.

 

Jag reser gärna till värmen när vintern biter sig fast här hemma och jag har valt Spanska solkusten för deras härliga vinterklimat. Det passar mig bra just nu men det kan komma att förändras. Jag är alltid noga med att upprätta min arbetsplats så snart jag kommer fram. Jag har en fast plats för alla saker och flyttar sedan datorn efter solen. Det är också viktigt för mig att ordna med nätverk direkt eftersom jag har mitt företag med mig var jag än går. Innan jag åker har jag en plan över vad det är jag ska göra när jag kommer ner. Vilka kapitel ska skrivas eller redigeras och vad ska jag ha gjort när jag kommer hem. Det gör det enkelt att planera mina dagar. Antal kapitel dividerat med antal arbetsdagar ger den dagliga skrivdosen. Jag är noga med att vara ledig men anpassar mina lediga dagar till då det passar mig. Helgledigt blir inte viktigt på samma sätt. Jag börjar alltid dagen med att promenera eller springa. Det gör mig varm både i kroppen och själen – jag blir redo att skriva mitt förmiddagspass. Avbryter för lunch och kanske någon enklare aktivitet som att handla eller promenera. Hittar ny energi för eftermiddagspasset.

 

Foto: Jeanette Niemi

Det är inga stora skillnader i mina dagar och det passar mig perfekt. Jag vill ha ro att skriva och ro att tänka. Hemma hinner jag ofta inte färdigt men på mina resor hinner jag tänka mina tankar klart och skriva till den där meningen som jag inte hann tänka på hemma. Jag är strukturerad hemma också och jag prioriterar mitt eget skrivande. Men inte i samma utsträckning. Jag vill ju vara med maken, mina ungdomar, vänner, kollegor och delta i roliga arbetsåtaganden. Tiden är den enskilt viktigaste parametern för en skrivare. Tar du dig tid att skriva kommer du att få text skriven. När jag reser ger jag mig själv den tiden och jag lämnar många distraktioner bakom mig.

 

Jag förflyttar mig gärna i Sverige också. Man måste inte åka utomlands, det handlar ju om nya miljöer, brutna mönster och andra distraktioner. När jag skrev detta satt jag på en folkhögskola för att det passade bra in i min agenda. Där kan jag sitta ostört på mitt rum och bara ägna mig åt det jag vill. Folkhögskolorna är en skatt. Det finns massor av bra utbildningar, de finns att tillgå över hela Sverige och de är ofta billiga att bo på. Du hittar alla folkhögskolor på folkhogskola.nu.

 

Skriva

Foto: Jeanette Niemi

Jag reser på egen hand eftersom det passar mig bra. Tycker det skulle vara roligt att resa tillsammans med andra skrivare också. Socialt kan det bli ensamt om man inte har bekanta på orten som man kan träffa över en lunch eller utbyta tankar med. Det har jag sett till att ha eller skaffa mig. Planerar att anordna skrivretreat med tillgång till handledning i Spanien framöver. Kanske vill du hänga med? Det kan vara ett bra sätt för den som vill resa i sällskap men ändå vill ägna sig åt sitt eget skrivande eller projekt. Reser man med andra skrivare har man ju också möjlighet att föra samtal om texterna och de svårigheter man stöter på eller varför inte bara dela med sig av det som gick lätt! Det ger mycket energi till det egna skrivandet.

 

Är du också sugen på att åka på en skrivresa kan du läsa mina tips på min företagsblogg. Vill du dela dina tankar är du varmt välkommen att höra av dig!

 

/Jeanette