Skrivandet klart – vad göra i väntans tider?

 

Målet var att ha ett klart utkast till förlag på ett fackmanus inom området kreativt skrivande. Jag gav mig själv 45 dagar för jag ville ha en blåslampa i baken och datumet jag landade på blev 3 februari. Nu har vi passerat det datumet och det är dags att utvärdera. För dig som vill läsa hur det har varit och de tips jag ger kring kreativt skrivande hittar alla inlägg under kategorin Rivstart – 45 dagar.

Skrivcoach, Kreationslotsen
 

Har jag uppnått målet?

Ja det har jag! Jag har ett första utkast, ett grovt utkast. Jag har skrivit utkastet för att kunna skriva en synopsis (en plan) som visar vad boken ska innehålla. Jag hade en plan för vad jag skulle skriva redan när jag påbörjade detta manus förra året. I en kreativ process kan man räkna med att saker och ting förändras – det tillkommer nytt och andra saker får stryka på foten. Så har det varit nu också. Under den här intensiva skrivperioden har jag sett helt nya möjligheter och lösningar som gjort att det här skrivprojektet verkligen utvecklats till något än bättre – i min smak i alla fall. Vid ett tillfälle såg det ut som hela projektet skulle haverera. Det var något som inte stämde – något saknades. Jag valde då att lägga texten åt sidan och gick för att göra något helt annat. Jag läste, skissade, promenerade och lyssnade på några radioprogram. Och jag kom på det – att det var ett par saker som måste ändras, något läggas till och ytterligare något som måste bort.

 

Jag har också skrivit en synopsis att skicka till förlag. Den ligger nu hos två personer som förstår sig på det här med text och jag litar på. De har båda lovat att läsa igenom min synopsis och ge mig feedback på den. Jag går i väntans tider alltså. Det ställde till det lite för mig eftersom jag formulerat att jag skulle skriva på mitt projekt 45 minuter varje dag. När synopsis skickades iväg blev det tomt. Inget att skriva på längre. Det gällde att definiera om igen. Jag började använda tiden åt att leta efter lämpliga förlag och insåg att jag också kan skriva på annat dvs sådant som inte ingår i projektet. Jag tappade lite fart där och några dagar har jag valt att prioritera annat. Men då har det varit ett helt medvetet val, inte ett uppskjutarbeteende. Det känner jag mig nöjd med.

 

Så nu är det dags att formulera om målet för det här projektet och jag avser också att formulera en målsättning om att skriva varje dag för mitt eget höga nöjes skull.  Att börja dagen med att skriva 45 minuter har höjt min livskvalitet och det vill jag gärna behålla!

 

Vad kan man lära av den här perioden?

 

  • Vad kan du göra av skrivtiden om du inte skriver på projektet?
  • Var lyhörd för när du behöver ändra något.
  • Inhämta feedback. Textkunnig vän, skrivcoach eller lektör t ex.
  • Kör du fast. Gör något annat! Hämta inspiration från andra aktiviteter eller människor.
  • Att bestämma vad och när man ska göra något gör det lättare att genomföra det.
  • Att man lär sig nya saker om sig själv och sitt skrivande hela tiden – så länge man skriver!

Skrivcoach, Kreationslotsen
 
Nu ska jag vänta på att få återkopplingen på synopsis. Ett bra tillfälle att öva på tålamod! För att göra det lättare, planerar jag in ca 45 minuters skrivande varje dag för nästa månad också. En månad i taget blir bra för mig. Då har jag kontakt med nuet.

 

Hur gör du för att få ditt skrivande att passa in i vardagen? Berätta gärna i kommentarerna. Och du håll en tumme för mig – att jag snart kan skicka i väg mitt synopsis till förlagen och bli en av det ytterst lilla antalet som förlagen antar varje år. Visste du att det bara handlar om någon procent av alla inskickade manus som antas och ges ut? Det gör det värt att fundera på om du vill gå via förlag eller om du vill satsa på egenutgivning.

 

Fortsättning följer, vi hörs snart igen. Till dess, håll pennan i rörelse!

/Jeanette

 

 

Login