Att skapa inspiration

Jeanette Niemi Coach Författare

Foto: Jeanette Niemi

Idag är det dag 17 i min skrivutmaning att skriva klart min bok, som går under arbetstiteln “Rivstarta ditt skrivprojekt!”, på 45 dagar. Jag insåg rätt snart att jag varit ganska optimistisk när jag la upp planen men har beslutat mig för att hålla kvar vid den ändå och se vad jag kan göra. Det är ett par saker som blivit tydliga de senaste dagarna, saker som jag ofta tar upp på mina skrivkurser och handledningar. Saker som gör att skrivprojektet tar flygande steg framåt!

 

Det är lätt att vara tidsoptimist och inte realist.

När man inte har hela bilden klar för sig är det ganska lätt att man glömmer bort vissa delar som man behöver skriva om. Eller tror sig kunna hinna skriva mer än man hinner på en timme. När du gör din plan – var realist. Hur mycket skriver du på en timme? Hur länge kan du och orkar du skriva i ett pass?

 

När man skriver så kommer inspirationen.

Jeanette Niemi Coach Författare

Foto: Jeanette Niemi

Att gå och vänta på inspiration gör inte att boken bli klar. Börja skriva och inspirationen kommer med att du förtydligar dig, fördjupar dig och förklarar dig. En av anledningarna till att jag la undan mitt manus var att det behövde ta en ny vändning. Jag hade den ganska klar för mig men inte tillräckligt. Nu har jag skrivit in mig i ämnet och förstår hur de olika bitarna passar ihop. SÅ har du ett manus som väntar på dig? Ta tag i det genom att börja skriva!

 

Att läsa ger uppslag, kunskap och inspiration.

Du kan inte gå en kurs med mig där jag inte tar upp betydelsen av att läsa! Skrivande och läsande hänger naturligt och intimt samman. Genom läsning får man ny kunskap och inspiration till nya uppslag och idéer. Jag har läst en bok vid sidan av mitt skrivande de här senaste dagarna och jag fick uppslag till ett helt nytt kapitel i boken som förflyttar den till något helt annat. Så häftigt! Jag blev så nöjd att jag knappt kunde vänta till dagens skrivpass för att fortsätta. Ytterligare en bonus.

 

Att veta vad man ska göra hjälper till stor del.

En vanlig orsak till att det är svårt att komma i gång med skrivandet eller ett skrivpass är att man inte vet vad man ska göra. Det här har nog varit min enskilt största utmaning. När jag matar min hjärna med “jag vet inte vad jag ska göra-tankar” så hittar den på en massa andra saker åt mig att göra. Mycket mindre viktigt men det känns mer lustfyllt just då. Numer jobbar jag med en loggbok där jag noterar vad jag har gjort under dagens pass och vad jag ska göra härnäst. Då kan jag mata min hjärna med tankar som “imorgon ska du skriva kapitlet/avsnittet om …” Då är det bara att sätta sig och börja skriva. Jan Guillou har ett annat trick. Han slutar mitt i en spännande händelse som har full drivkraft framåt. Eller varför inte testa mitt i en mening?

Att ha en deadline och lagom med press gör att man skriver.

Jeanette Niemi Coach Författare

Foto: Jeanette Niemi

Även om man ska vara realist när man lägger sin plan kan det vara mycket värdefullt att ha en deadline att arbeta mot. Någon som ska ta emot det man skriver t ex. Det manar på att faktiskt skriva. Att någon väntar gör att det känns viktigt och skapar en morot att sätta sig och skriva. Men en deadline som är för hård kan skapa press och ovilja mot att skriva så det gäller att du känner efter och är ärlig mot dig själv med vad som passar dig bäst.

 

Rörelse och ljus spelar roll.

Något som jag praktiserar själv och “utsätter” mina kursdeltagare för är promenader. Rörelse och ljus ger energi och det har du nytta av när du skriver mycket. Promenerar du själv så kan du arbeta med din text samtidigt fundera ut hur du ska fortsätta eller lösa ett problem. Går du tillsammans med en skrivarvän så kan ni prata om skrivande och text – mycket lärorikt och inspirerande! Jag har fått med mig familjen ut på ett par riktigt långa skogspromenader som har gett mig energi att skriva de här dagarna.

 

Vad säger du? Har du liknande erfarenheter eller kanske några superbra tips att dela med dig av? Välkommen att göra det i kommentarerna.

Lycka till med ditt skrivande, har du också en skrivutmaning eller ett skrivprojekt på gång? Skriv gärna och berätta!

/Jeanette

Login