Navigation Menu+

Lurad eller utbildning?

Posted on feb 18, 2013 by in Lära, Livsmod, Mat, Övrigt, Tankar | 2 comments

Dyrköpt kunskap

Jag har nyligen lagt om min kost för att skapa mer energi i mitt liv. Vetemjöl är en av de saker som jag uteslutit med anledning av överkänslighet. Det är mycket att lära och en del av mina nya kunskaper och erfarenheter blir mer dyrköpta än andra. I en hälsokostaffär blev jag rekommenderad att använda psylliumfröskal för att tillsätta fiber till kosten. Vetemjöl är en mycket vanlig ingrediens i alla sorters kolhydratprodukter så det är lite trixigare att få i sig fiber när man utesluter vetemjölet. Nåväl, jag frågade varför jag inte kunde äta vanliga psylliumfrö eftersom jag kan köpa de i närmsta matvaruaffär och betydligt billigare. Jag lärde mig att det inte är fiberrikt på samma sätt och dessutom inte lika lätt att blanda med olika livsmedel.

Jag äter mina psylliumskal i bröd, på gröten och i smoothies och magen mår bra. I matvaruaffären hittar jag så pulvriserade psylliumskal av ett annat märke. Enligt innehållsförteckningen innehåller de exakt detsamma: pulvriserat psylliumfröskal (Plantago Ovato).

Pulvriserade psylliumskal

Foto: Jeanette Niemi

Burken till vänster av det fina märket betalade jag 140 kronor för och den gula kartongen innehåller 25 gram mer och den blev min för 44 kronor.

Nu har jag lite svårt att bestämma mig för om jag ska känna mig lurad eller se det som utbildning i mitt nya energirika liv. Jag beslutar mig för det senare. Jag lägger det bakom mig och fokuserar på att skapa mer energi i livet!

Har du erfarenhet av något liknande? Dela gärna.

 

Ha en energistark dag!

/Jeanette

2 Comments

 1. Just det svaret du fick har jag också hört, just från olika fabrikanter som stoppar sina grejer i vita plastburkar. Jag har pratat med människor som har utbildat sig lite längre än både du och jag i det goda sättet att äta och de tror som du att läsa på baksidan av förpackningen är toppen och räcker långt. Jag vet inte vad ditt hälsomål är men är det mjöl generellt du undviker eller bara vetemjöl? Finns ju många bra mjölsorter att använda. mandelmjöl, majsmjöl och alla grova diton. Dinkel och fiberhusk ovan är toppen.
  Fortsatt lycka i ditt hälsoliv! Vi ses och då kan vi prata mjöl 🙂
  Kram Inger

  • Hej Inger, skönt att det finns likasinnade där ute! Det är ”bara” vetemjöl. Dottern äter de olika glutenfria alternativen men där i finns vetestärkelse som jag försöker undvika för jag tänker att det är vetemjöl. I övrigt har jag fyllt skåpet med olika mjölsorter som du föreslår. Äter ”rena” havregryn och rågmjöl t ex. Rågen är inte så smidig att baka med. Dinkel har jag undvikit, det är väl ett sorts vete, om än urvete? Vad har du för kunskaper om det?
   Tack för goa hälsningar och bra tips!
   Kram

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte.