Att se med nya ögon

 

I morse tog jag en promenad efter stranden. Jag gick inte för motionens skull utan var ute för att få luft och tog med mig kameran. Det blev nog knappt en halv kilometer på fyrtiofem minuter. Ljuset är magiskt när solen tränger upp och slåss för sin plats med molntäcket vid horisonten. Fiskarna ställer upp sina spön i långa rader efter stranden och förväntan ligger i luften.

 

Manilva fiskare

Foto: Jeanette Niemi

 

Jag förundras varje gång jag är ute med kameran över hur det är som att upptäcka en ny värld. Jag förlorar mig i vattendroppar, sandkorn, något utblommat eller en linje. En rostig kedja synas och resulterar i många bilder med helt olika uttryck.

 

Manilva bladdroppe

Foto: Jeanette Niemi

 

Manilva kaktus

Foto: Jeanette Niemi

Manilva utblommad

Foto: Jeanette Niemi

 

 

Manilva kedja

Foto: Jeanette Niemi

 

Manilva kedja nära

Foto: Jeanette Niemi

 

Allt ser annorlunda ut genom linsen. När jag sedan sätter minneskortet i datorn och ser bilderna på skärmen upplever jag samma resa igen. Jag gillar att söka nya vyer men kameran har verkligen gett mig en unik och lättillgänglig möjlighet att på samma plats uppleva en upptäcktsresa till nya världar. Jag förstår att det är detta som stillar bråttompersonen inom mig och ger mig ro att stanna kvar i stunden.

 

”Den enda verkliga upptäcktsresan består inte i att söka nya vyer utan i att se med nya ögon.”

– Marcel Proust

 

Dessutom ger det ofta möjlighet till nya bekantskaper. Denna morgon fastnade jag i en grannes blomlåda, en sådan fascinerande växt med livskraft och härlig färg. När jag tar kameran från ögat blir jag varse att grannen står precis bredvid mig och tittar växelvis på mig och sin blomlåda. Vår gemensamma egenskap, nyfikenhet, gav oss en trevlig pratstund om spanska växter och om den nya värld som öppnar sig genom fotografering.

 

Manilva Berits blomma

Foto: Jeanette Niemi

 

Manilva Berits blommor

Foto: Jeanette Niemi

 

Manilva Berits blad

Foto: Jeanette Niemi

En sådan härlig start på dagen ger kraft för en dag med fortsatt utforskande såväl genom kameralinsen som i textens värld.

 

Ha en skön dag!

/Jeanette