Skrivprojekt, Skrivcoach, Jeanette Niemi

Foto: Jeanette Niemi

Poängen med att ha en skrivrutin

 

Har du hört talesättet “Om du gör som du alltid har gjort får du samma resultat som du alltid har fått”?

 

Det har följt mig i många år nu. Det fina är att det funkar åt båda hållen. Om du inte ställer klockan på morgonen och försover dig varje morgon så kan du räkna med att så länge du inte ändrar på det dvs börjar ställa klockan t ex så kommer du att fortsätta försova dig. Lösningen kan ju vara en annan också. Kanske du ska gå och lägga dig tidigare eller kanske kan du få någon annan att väcka dig. Kanske du trivs med att försova dig? Då innebär det att du inte vill göra någon förändring och kommer du att fortsättningsvis försova dig framgångsrikt också! Men som sagt det fungerar åt andra hållet också dvs om du har en vana som gör att du lyckas så kan du fortsätta arbeta på det sättet tills du märker att det behöver justeras. Mycket användbar kunskap och det är också anledningen till att jag i mina kurser och handledningar alltid har med det underbart roliga ämnet skrivrutin! Nej, jag skojar inte, jag tycker att det är roligt. Av den enkla anledningen att det här är ett av de lättaste sätten att se till att du lyckas med du företar dig.

 

Vad är en skrivrutin?

Enkelt uttryckt: de vanor du har i samband med ditt skrivande. När jag pratar skrivrutin så händer det att man protesterar: “men så tråkigt det förstör ju allt det roliga!” eller “jag kan inte ha vanor för jag har så oregelbundna tider”. Hur du än vrider och vänder dig så har du vanor, människor är vanedjur. Fundera lite på vilka vanor du har kring dina måltider, sänggående, studerande, arbetet osv. Äter du samma frukost varje morgon? Tar du samma väg till skolan eller jobbet varje dag? Ligger du kvar i sängen eller hoppar du ut ur den så fort du vaknat? När vi konstaterat att vi har vanor så tänker jag att vi kan ju lika bra skaffa vanor som jobbar med oss istället för emot oss.

 

Det här är vad jag har reflekterat på under de senaste dagarna i skrivprojektet. Eftersom jag lät det gå sex månader innan jag tog upp skrivprojektet igen så har jag lagt av mina gamla vanor. Och de vanor som passade mig för ett halvår sedan passar mig inte nu eftersom mitt liv ser annorlunda ut och jag har ett annat mål. Så jag har lagt energi på att hitta vanor som jag trivs med nu. Jag börjar dagen med ett skrivpass. Direkt från sängen. Jag gör mig en kopp te, tänder ett ljus och läser ett inspirationskort. Jag öppnar Scrivener och jag öppnar min loggbok.  Utan att passera facebook, mejlen eller något annat. Jag skriver kort i min loggbok om mina tankar, vad jag ska göra under skrivpasset och annat som jag behöver komma ihåg. Det här handlar om att försätta mig i stämning. Jag förbereder kropp och hjärna på att nu ska det bli skriva av. Sedan skriver jag i fyrtiofem minuter. En tid jag har avsatt som jag tänker att jag kan lyckas hålla innan arbetsdagen tar vid. Jag började med längre tid – för jag har en deadline att hålla – men jag blev tvungen att justera för jag märkte att jag då tenderade vilja kolla mejlen innan jag började. Och då var det klippt – helt indragen i arbetsdagen på nolltid. Efter skrivtiden avslutar jag med att skriva i loggboken om vad jag har gjort, kommit på och vad jag ska göra nästa gång. Det gör att jag lätt kommer igång vid nästa pass. Jag kollar snabbt in i mejlen och ser om något akut har hänt och sedan är det dags för belöning och att rensa huvudet – dagens promenad eller löppass. Det här funkar klockrent för mig. Inte alla dagar för ibland har jag möten eller annat så då kan jag behöva planera om men det är enkelt eftersom jag har en stomme att utgå från.

 

Det här är ett av mina sätt att skapa förutsättningar för att jag ska lyckas med de utmaningar jag väljer att möta i livet. Jag skapar ett sätt som fungerar för mig så jag kan säga “om du gör som du alltid har gjort får du samma resultat som du alltid har fått”. Det här fungerar oavsett om jag inte genomför varje skrivpass som jag planerat. Det fungerar genom att jag genomför de flesta eftersom jag har tänkt mig att jag ska det. Det fungerar eftersom jag skriver många fler pass och timmar nu än jag har gjort de senaste sex månaderna. För varje adg så kommer jag ytterligare ett avsnitt längre i boken dvs ett steg närmare en färdig bok. DET är min belöning. Jag ser hur den växer fram under mina fingrar och jag ser det varje dag (nästan).

 

Har du en skrivrutin som passar dig?

Berätta gärna i kommentarerna hur du gör, det är toppen att kunna tipsa varandra om sätt som fungerar. Vill du skapa en rutin eller bättra på din rutin så kan du låta dig inspireras av punkterna nedanför.

  • Välj den tid som är lättast för dig att få vara ensam med din text.
  • Välj en plats du gillar att skriva på.
  • Skapa en god känsla kring din skrivtid.
  • Skapa vanor som leder dig till skrivandet – inte från.
  • Var lyhörd för att dina vanor kan behöva justeras efter dina förutsättningar.
  • Påminn dig om varför du vill skriva.
  • Skriv ner din rutin.

 

Lycka till, vi hörs snart igen!

/Jeanette

Login